De Dansdiëtist

Voeding en dans horen bij elkaar. Goede voeding helpt je optimaal te performen en zorgt voor sneller herstel na repetities en voorstellingen. De dansdiëtetiek heeft veel overlap met de sportdietetiek. Een dansdiëtist is gespecialiseerd in voeding bij dans en maakt o.a. een voedingsplan op maat, afgestemd op de trainingen, repetities en voorstellingen, maar ook op de leefstijl van de danser.

Karin Lambrechtse dansdiëtist dansdietetiek

Balletles Introdans  |  foto: Matthieu di Scala

De Dansdiëtist

Dans is topsport, dansers zijn atleten!

Dansers zijn top-atleten net als turners, judoka’s, en andere esthetische professionele topsporters. Deze laatst genoemden maken al jaren gebruik van (persoonlijke) voedingsadviezen en voedingsbegeleiding. Waar dit in de sportwereld niet meer dan vanzelfsprekend is, is dit voor dansers en dansgezelschappen nog veel minder gebruikelijk. Zonde! Er is veel en steeds meer kennis op het gebied van sportvoeding en sportdiëtetiek welke zeker ook kan worden toegepast bij professionele dansers. Een goede basisvoeding en de juiste voeding op het juiste moment kan een enorm verschil maken in de ontwikkeling en prestaties van dansers, maar ook in spierherstel / spierkracht, evenwicht, vermoeidheid, blessure preventie / herstel en natuurlijk in het verhogen van het dansplezier!

Wederzijds respect, herkenning en passie voor de dans geeft vertrouwen en daarmee de mogelijkheid eventuele onzekerheden te bespreken

Werken met een dansdiëtist die zelf uit de danswereld komt en deze unieke wereld kent is een pré. Een danser is namelijk niet alleen een atleet, maar tegelijkertijd ook artiest, entertainer én kunstenaar. Dansers zijn ontzettend perfectionistisch, streng naar zichzelf, veeleisend, harde werkers, serieus, creatief, expressief, maar vaak ook onzeker. De combinatie van een aantal van deze karaktereigenschappen in relatie tot hun passie en beroep in een esthetische sport, waarin ze nauwelijks tot geen voedingskundige begeleiding krijgen, zorgt ervoor dat er een kans bestaat dat de danser een eetprobleem of onnatuurlijke omgang met voeding ontwikkelt. Met helaas alle negatieve gevolgen van dien. Mocht een danser op een ongezonde of ingewikkelde manier omgaan met voeding, dan is dit een ontzettend gevoelig onderwerp. Wanneer een diëtist de danswereld kent en daarmee de danser echt begrijpt, kan een dansdiëtist zich beter verplaatsen in de danser. Wederzijds respect, herkenning en passie voor de dans geeft vertrouwen en daarmee de mogelijkheid eventuele onzekerheden te bespreken. Dit is zo belangrijk! Ook dat dansers zich bewust worden van het feit dan voeding hen juist optimaal kan ondersteunen en niet een heikelpunt moet zijn dat sluipend je lichaam en bijv. botten leeg-trekt. Voeding en de omgang met voeding op welke manier dan ook is niet iets waar de danser zich voor moet schamen. Openheid en kennis opdoen is de eerste stap in betere prestaties, het vinden van een sterk lichaam, gezond gewicht en een goede balans in een volwaardige basisvoeding.

Wanneer je eet, is nét zo belangrijk als wat je eet

Natuurlijk komt een dansdiëtist niet alleen bij voedingsproblemen om de hoek kijken. Het kan ook zijn dat een danser graag meer spiermassa wil opbouwen, of een persoonlijk voedingsplan wil laten opstellen, meer voedingskennis en kookskills wil, of informatie over de timing van de voeding wil hebben omtrent trainingen en voorstellingen. Allemaal punten waarmee je bij een dansdiëtist terecht kunt!

Neem een kijkje op de site van Dansdiëtetiek Nederland, hét voedingsplatform voor de danswereld in NL! (w.i.p.)

DANSDIETETIEK - dansdietist Karin Lambrechtse 2

foto: Jasmine Wolf Photography

Topsporters zijn vaak eigenwijs, hoe zit dit met dansers?

Dansers kennen hun eigen lichaam natuurlijk erg goed en de kennis is nu ook wel veel beter vindbaar via internet en dergelijke. Vaak hebben dansers vaste patronen en dingen die ze eten als ontbijt, tussendoortje of voor een voorstelling. Ze eten deze producten, omdat dit werkt naar hun idee. Het geeft ze voldoende energie en zorgt tijdens het dansen niet voor maag/darm klachten, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is. Dit zijn echter niet altijd de beste opties.
Dat dansers niet eten is achterhaald. Een lichaam heeft energie nodig, zeker als het veel beweegt. Dansers leven echt niet op een blaadje sla. Voor topsport gelden er bijvoorbeeld bepaalde regels, zoveel koolhydraten per uur, per kilogram lichaamsgewicht, bij een bepaalde inspanning van een bepaalde tijdsduur en intensiteit. Voor dansers is hun inspanning steeds verschillend en is het erg lastig deze hoeveelheden in te nemen. Drinken tijdens inspanning is soms zelfs al lastig. Als je op het toneel staat kun je niet even uit je kostuum of vanachter het decor een bidon met sportdrank vissen. Al met al hebben dansers gewoon echt gespecialiseerde begeleiding nodig, en die is er in Nederland erg weinig. Graag wil ik dit gat dichten en de connectie maken tussen de richtlijnen sportvoeding, mijn eigen danservaring en dansachtergrond, mijn studie voeding en diëtetiek en de dansers van dit moment en longtalent voor de toekomst.  Voedingskundige hulp op maat kan de danser verlichting geven zowel fysiek als geestelijk.

 

Waarvoor kun je bij mij terecht?

Momenteel ben ik diëtist in opleiding en werk ik als freelance danseres, docent, choreograaf, voedings- en ervaringsdeskundige en schrijver/auteur/blogger vanuit mijn eigen praktijk aan de Vijverlaan 30 te Arnhem. Als zelfstandig ondernemer bied ik op voedingsgebied de volgende EB diensten aan:

 • Voedingsadvies & begeleiding voor (professionele) dansers – Dansdiëtetiek
 • Interactieve voedingsworkshops op maat (voor leerlingen, ouders, sportteams, dansgezelschappen, bedrijven etc.)
 • Overige diensten, zoals bijvoorbeeld het opstellen van persoonlijk voedingsplan (denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je lichaamssamenstelling, het verminderen van bepaalde klachten, voeding als ondersteuning bij herstel van blessures of advies over het gebruik van sportvoedingssupplementen. Het voedingsplan is afgestemd jouw eigen doelen en wensen als persoon en/of als atleet).
  • Opstellen voedingsplan (ook online mogelijk)
  • Consult aan huis
  • Meting van lichaamssamenstelling middels een impedantiemeting
  • Meting van lichaamssamenstlling middels de certified ISAK anthropometry huidplooimeting.
  • Voedingsanalyse (ook online mogelijk)
  • Vraag en antwoord via email of telefoon
  • Meer info & Bestel
 • SPORTables ‘on the go’ sportvoedingsworkshop inclusief kookboek. 
  • Meer info & Bestel
  • Meer over SPORTables; “Het kookboek vol on the go recepten voor (top)sporters”, lees je hier.
 • In de toekomst na het afronden van mijn studie en post HBO (2018) zal ik mij registreren als 100% certified sportdiëtist: Voedingsadvies & begeleiding voor (top)sporters als sportdiëtist.

Deze diensten kunnen geheel op maat en naar wens worden aangepast.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op voor meer informatie, een vrijblijvend informatief gesprek of een aanvraag. Klik op het contact formulier in de footer van deze pagina of stuur me een Email.

Op mijn blog vind je gezonde (sport) recepten, voedingstips en -regels voor dansers en sporters, weetjes, how to’s en meer!

 

Karin Lambrechtse dansdietetiek dansdiëtist workshop ambitieuze meisjes Als diëtist in opleiding ben ik bezig mij te specialiseren in de richtingen sportdietetiek en dansdietetiek. Als ervaringsdeskundige en dansdiëtist in spé deel ik graag mijn kennis en passie voor dans door persoonlijke voedingsbegeleiding te bieden aan dansers van elke leeftijd en elk niveau. Leuk en belangrijk vind ik het om interactieve workshops voor dansgezelschappen en dansacademies te verzorgen. Daarnaast is het mogelijk voorlichting te geven aan artistiek leiders, dansdocenten en repetitoren. Ook is een workshop voor ouders van jong danstalent op vooropleidingen onderdeel van mijn dansvoedingspalet. Neem gerust contact met me op om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Dit kan onderaan deze pagina.

 

Alles over de voedingsrichtlijnen voor dansers vind je hier

 

Referenties

Introdans | Fontys Dansacademie | MBO dans Arnhem | Studio26 Velp | Kunsthumaniora Hasselt | Dans Magazine | ArtEZ BSc Docent Dans | Studio InDans Doetinchem | Flex Dansstudio Nijmegen