De Dansdiëtist – Dansdiëtetiek

Voeding en dans horen bij elkaar. Met goede voeding kun je optimaal performen, blessures buiten de deur houden en het zorgt voor een beter en sneller herstel na repetities en voorstellingen. Een dansdiëtist is een gediplomeerde diëtist die gespecialiseerd is in voeding bij dans door een achtergrond te hebben als professioneel dansers. De dansdiëtist geeft voorlichtingen, workshops en lessen over voeding aan dansers en maakt o.a. een voedingsplan op maat, afgestemd op de trainingen, repetities en voorstellingen, maar ook op de leefstijl van de danser.

Karin Lambrechtse dansdiëtist dansdietetiek

Balletles Introdans  |  foto: Matthieu di Scala

De Dansdiëtist

Dans is topsport, dansers zijn atleten!

Dansers zijn top-atleten net als turners, judoka’s, en andere esthetische professionele topsporters. Deze laatst genoemden maken al jaren gebruik van (persoonlijke) voedingsadviezen en voedingsbegeleiding. Waar dit in de sportwereld niet meer dan vanzelfsprekend is, is dit voor dansers en dansgezelschappen nog veel minder gebruikelijk. Zonde! Er is veel en steeds meer kennis op het gebied van sportvoeding en sportdiëtetiek welke zeker ook kan worden toegepast bij professionele dansers. Een goede basisvoeding en de juiste voeding op het juiste moment kan een enorm verschil maken in de ontwikkeling en prestaties van dansers, maar ook in spierherstel / spierkracht, evenwicht, vermoeidheid, blessure preventie / herstel en natuurlijk in het verhogen van het dansplezier!

Wederzijds respect, herkenning en passie voor de dans geeft vertrouwen en daarmee de mogelijkheid eventuele onzekerheden te bespreken

Werken met een dansdiëtist die zelf uit de danswereld komt en deze unieke wereld kent is een pré. Een danser is namelijk niet alleen een atleet, maar tegelijkertijd ook artiest, entertainer én kunstenaar. Dansers zijn vaak perfectionistisch, streng voor zichzelf, veeleisend, harde werkers, serieus, creatief, expressief, maar vaak ook onzeker en gevoelig. De combinatie van een aantal van deze karaktereigenschappen in relatie tot hun passie en beroep in een esthetische sport (waarin ze nauwelijks, geen of verkeerde voedingskundige begeleiding krijgen) zorgt ervoor dat dansers een verstoord of gestoord eetpatroon ontwikkelen met alle negatieve gevolgen van dien. Mocht een danser op een ongezonde of ingewikkelde manier omgaan met voeding, dan is dit een ontzettend gevoelig onderwerp. Wanneer een diëtist de danswereld kent en daarmee de danser echt begrijpt, kan een dansdiëtist zich beter verplaatsen in de danser. Wederzijds respect, herkenning en passie voor de dans geeft vertrouwen en daarmee de mogelijkheid eventuele onzekerheden te bespreken. Dit is zo belangrijk! Ook dat dansers zich bewust worden van het feit dan voeding hen juist optimaal kan ondersteunen en niet een heikelpunt moet zijn dat sluipend je lichaam, spieren en bijv. botten afbreekt. Voeding en de omgang met voeding op welke manier dan ook is niet iets waar de danser zich voor hoeft te schamen. Openheid en kennis opdoen is de eerste stap in betere prestaties, het vinden van een sterk lichaam, gezond gewicht en een goede balans in een volwaardige basisvoeding.

Wanneer je eet, is nét zo belangrijk als wat je eet. Zorg goed voor jezelf, je lichaam is je instrument!

Natuurlijk komt een dansdiëtist niet alleen bij voedingsproblemen om de hoek kijken. Het kan ook zijn dat een danser graag meer spiermassa wil opbouwen, een persoonlijk voedingsplan wil laten opstellen, meer voedingskennis en kook-skills wil, of informatie over de timing van de voeding wil hebben omtrent trainingen en voorstellingen. Allemaal punten waarmee je bij een dansdiëtist terecht kunt!

Neem een kijkje op de site van Dansdiëtetiek Nederland, hét voedingsplatform voor de danswereld in NL!

DANSDIETETIEK - dansdietist Karin Lambrechtse 2

foto: Jasmine Wolf Photography

Topsporters zijn vaak eigenwijs, hoe zit dat met dansers?

Dansers kennen hun eigen lichaam natuurlijk erg goed en evidence based voedingskennis is nu ook veel beter vindbaar via internet en dergelijke. Vaak hebben dansers echter vanaf jongere leeftijd vaste patronen en producten die ze eten als ontbijt, tussendoortje of voor een voorstelling omdat ze dit altijd deden en het gewend zijn. Het werkt naar hun idee, want vaak liggen deze voedingskeuzes niet zwaar op de maag en zorgt het tijdens het dansen niet voor maag/darm klachten, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is. Maar: geeft het voldoende en de juiste energie en/of herstel? Vaak niet, het zijn niet altijd de beste opties. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk!
Dat dansers niet eten, of alleen groenten eten, is achterhaald. Een lichaam heeft energie nodig, zeker als het veel beweegt. Dansers leven echt niet op een blaadje sla. Voor sporters gelden de sportvoedings regels, dit zijn de regels volgens de Dieetbehandelrichtlijn Wedstrijdsport. Hierin staat beschreven hoeveel gram koolhydraten/eiwitten/vetten per uur, per kilogram lichaamsgewicht, bij een bepaalde inspanning van een bepaalde tijdsduur en intensiteit. Voor dansers is hun inspanning steeds verschillend (stop & go oftewel interval), zijn er weinig rustmomenten en kun je tijdens een voorstelling niet zomaar wat eten. Dit maakt het erg lastig, als je de adviezen al weet te vinden, deze hoeveelheden in de praktijk te nemen. Als je op het toneel staat kun je niet even van onder je kostuum of vanachter het decor een bidon met sportdrank pakken en een paar slokken nemen. Het jaar van een sporter is ook vaak geperiodiseerd. Een danser daarentegen moet het gehele jaar door presteren, meerdere malen per week met enkel de zomerstop als echt rustmoment van meerdere weken. Al met al hebben dansers gewoon echt gespecialiseerde begeleiding nodig en die is er in Nederland erg weinig. Graag wil ik dit gat dichten en de connectie maken tussen de richtlijnen sportvoeding, mijn eigen danservaring en professionele dansachtergrond, mijn afgeronde studie voeding en diëtetiek en de dansers van dit moment + jong talent van de toekomst.  Voedingskundige hulp op maat kan de danser energie, herstel, onderhoud en verlichting geven zowel fysiek als geestelijk!

 

Persoonlijk voedingsadvies

In mijn praktijk in Arnhem ontvang ik dansers uit heel Nederland. Heb je interesse in een persoonlijk advies of gesprek vul dan het contactformulier in of neem direct contact op per mail.

  • Voedingsadvies & begeleiding voor (professionele) dansers – Dansdiëtetiek: Meer info & Bestel

 

Op mijn blog vind je gezonde (sport) recepten, voedingstips en -regels voor dansers en sporters, weetjes, how to’s en meer!

 

Karin Lambrechtse dansdietetiek dansdiëtist workshop ambitieuze meisjes

Als ervaringsdeskundige en dansdiëtist deel ik graag mijn kennis en passie voor dans door persoonlijke voedingsbegeleiding te bieden aan dansers van elk leeftijd en niveau. Leuk en belangrijk vind ik het om interactieve workshops, leerlijnen en inspiratie sessies voor dansgezelschappen en dansacademies te verzorgen. Daarnaast is het ook mogelijk voorlichting te geven aan artistiek leiders, dansdocenten en repetitoren. Een workshop voor ouders van jong danstalent op vooropleidingen is ook onderdeel van mijn dansvoedingspalet. Neem gerust contact met me op om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

 

Alles over de voedingsrichtlijnen voor dansers vind je hier

 

Referenties

Introdans | Fontys Dansacademie | MBO dans Arnhem | Studio26 Velp | Kunsthumaniora Hasselt | Dans Magazine | ArtEZ BSc Docent Dans | Studio InDans Doetinchem | Flex Dansstudio Nijmegen | Balletstudio Danielle | PNKL

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *