Ovenbollen! Oliebollen uit de oven

Ovenbollen! Oliebollen uit de oven MMM

Het is 1987.
Ik ben bijna 7 jaar oud en mijn moeder staat in de keuken. Ze maakt beslag voor de aller goddelijkste oliebollen die ik ken. Een waar genot voor mijn vader, zusje en mij. Vooral met een beetje poedersuiker! MMM oppeuzelen en intens genieten. Zouden we er nóg één mogen…? Ja…?! Ohhhhmmmmm!! Bij ons thuis werd er namelijk zelden gesnoept en nee, dat vond ik eigenlijk helemaal niet erg. Ik wist niet beter en kon (en kan nog steeds) erg genieten van seizoens verse groente, fruit en vers gebakken volkoren zuurdesem brood met appelstroop of dun laagje roomboter. Traktaties! Het is dus maar net wat je onder snoepen verstaat 😉 .

Maar, uitzonderingen bevestigen de regel en dus werden wij met oud en nieuw verwend met een ongebruikelijke lekkernij en smaak: oliebollen! De hele dag hing er een fris zoete deeg-lucht in onze keuken en stonden er schalen deeg te rijzen op de verwarming. Deze lucht vermengde zich later met die bekende vers gebakken oliebollen geur. Een geur die elk jaar herinneringen zou oproepen en een traditie werd in ons gezin.

Oviebollen Meid met oliebollen door Aelbert Cuyp
“Meid met oliebollen” – Aelbert Cuyp

Wist jij dat oliebollen vroegen Olie-koecken heetten? De oliekoeken op het schilderij uit ca. 1652 lijken veel op de hedendaagse oliebol. In die tijd werden ze in raapolie gebakken. In de loop van negentiende eeuw kreeg het woord oliebol steeds meer aanhang. In 1868 nam de Van Dale ‘oliebol’ op.

Het is 2017, bijjjna 2018!
Ik heb ongeveer de leeftijd die mijn moeder toen had en… ik besef me net dat ik in geen jaren een oliebol heb gehad. Net als mijn ouders destijds ben ik bewust bezig op het gebied van voeding, gezondheid, milieu en duurzaamheid. Met delen en geven, van hard werken maar ook zeker genieten van het leven, in het durven volgen van je hart, struikelen en opkrabbelen en natuurlijk liefhebben. Mijn moeder appte mij vandaag een foto van haar oliebollen. Oliebollen uit de oven. Huh?! Wat een leuk idee! Dat wilde ik ook proberen, want ik heb een oven én ik kan er een plant based variant van maken (oorspronkelijk zijn alle oliebollen veganistisch, maar om de bollen te verrijken gebruiken veel makers tegenwoordig ei, melk en boter). Zo ontstond dit recept. Het resultaat? Overheerlijk, niet zo vet en absoluut super van smaak. Natuurlijk niet helemaal te vergelijken met vroeger, maar bij deze is er een nieuwe herinnering in de maak. Bij ons én wie weet ook bij jullie?! Ik hoop dan dat deze ovenbollen jullie nét zo lekker smaken. Ik zou zeggen: geniet, met mate(n) en proost op familie tradities, herinneringen en een mooie, smakelijke en gezonde toekomst voor ons allen!

Oven bollen vegan oliebollen uit de oven Karin Lambrechtse lactose vrij 1

Mijn ovenbollen recept – vegan & lactose vrij

Nodig: Een vrije middag in de laatste dagen van het jaar, oven, muffinvorm (12 stuks) en een lekker plaatje op de achtergrond.

Ingredienten:

 • 300 gram volkoren speltbloem
 • 250 gram (soja) yoghurt (ongezoet)
 • 1 rijpe banaan
 • 1/2 zakje gedroogd gist
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • 1 appel in hele kleine blokjes
 • 50 gram rozijnen of krenten geweekt
 • 50 gram abrikozen geweekt in kleine stukjes
 • 1 el limoensap
 • 1 tl limoen schil rasp
 • 1 tl vanille extract
 • 1 tl kaneel
 • snufje kardemom – if you like
 • snufje losalt
 • 50 ml warm water
 • beetje kokosolie om je bakblik mee in te vetten

Tip: glutenvrij oliebollen? > gebruik (een mix van) boekweitmeel, teffmeel en/of glutenvrij havermeel!

Ovenbollen oliebollen uit de oven Karin Lambrechtse lactose vrij 2

Bereidingswijze

Pureer de banaan samen met de soja yoghurt, limoensap, limoenrasp en vanille extract met een staafmixer of in een keukenmachine tot een glad geheel.
Meng in een kom de speltbloem, gist, bakpoeder, kaneel, kardemom en het snufje losalt.
Maak een kuil in de bloemmix en schep/giet het yoghert banaan mengsel bij de bloem. Gebruik het warme water om het laatste beetje kwark-banaan mengsel uit de kom te “draaien”.
Mix met een vork of lepel van binnenuit tot er een lobbig deeg ontstaat.
Voeg de geweekte rozijntjes, abrikozen stukjes en de kleine blokjes appel toe en roer deze door het deeg.

Maak een theedoek vochtig en leg deze over de kom. Zet de kom met deeg op een warme plek (op de verwarming bijvoorbeeld) en laat het ongeveer twee uur rijzen. Als het goed is is het deeg ongeveer verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet de muffinvorm in met wat gesmolten kokosolie en maak ballen van het deeg.
Verdeel deze over de vorm. Uit het deeg haal je ongeveer 12 ovenbollen.
Bak de bollen in 25 tot 35 minuten (verschilt per oven) gaar en goudbruin.

Serveer de ovenbollen met een beetje poedersuiker en een goed glas champagne (sec en niet te koud!).

Proost op een smakelijk, mooi en gezond nieuw jaar! Liefs Karin

Ovenbollen oliebollen karin lambrechtse 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *