Werken als contractvrije diëtist

Werken als contractvrije diëtist

Werken als contractvrije diëtist, waarom? Wat betekent dat voor jou als cliënt?
In dit blog lees je er meer over!

Al tijdens mijn studie kwamen er aanmeldingen binnen voor voedingsadvies. Dit vond (en vind!) ik niet alleen een eer, maar het was ook spannend en zakelijk gezien een uitdaging. Graag heb ik alles goed geregeld voor jou, mezelf en onze veiligheid. Optimale persoonlijke zorg bieden aan mijn cliënten is een must! Gedurende het laatste jaar van mijn studie heb ik uitgezocht hoe ik alvast met mijn praktijk (Performance Nutrition KL & Dansdiëtetiek NL) kon starten en wat de mogelijkheden waren. Omdat ik niets doe zonder overleg en graag open kaart speel over mijn visie en contractvrije werkwijze lees jij in dit blog hoe de vork “in de voeding” steekt!

Hoeveel vergoeden de verschillende verzkeringen? >> LINK << 

 

De titel diëtist

In juli 2018 studeerde ik af. Hoera! Sindsdien mag ik de beschermde titel Diëtist dragen en heb ik mijzelf (en mijn praktijk) ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Dietisten Cooperatie Nederland en het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Mijn praktijk (of eigenlijk bedrijf) heet “Performance Nutrition KL” (PNKL). In mijn praktijkruimtes in Arnhem en Amersfoort (bij de Movement Club 033), maar ook door heel NL, werk ik onder de noemer van PNKL en Dansdiëtetiek NL vanuit mijn expertises: vegan voedingspatroon/leefstijl, voeding voor (top)sporters & (professionele) dansers en eetstoornissen. Ook reis ik voor consulten, workshops/lezingen en lessen door heel Nederland. Daarom heb ik vanaf het moment dat ik begon met het behandelen mijzelf ingeschreven bij de KVK en heb ik diverse verzekeringen afgesloten voor mijzelf en mijn praktijkruimte in Arnhem. Natuurlijk ben ook ik op de hoogte van de nieuwe privacy wet en daarom maak ik gebruik van het programma Balans van Facet Novium. Zo hangen alle gegevens 200% veilig in de lucht! Ook pleeg ik intervisie met docenten, collega’s en andere zorgprofessionals waarbij ik mijn eigen handelen en wij elkaars handelen onder de loep leggen. Verder ben ik een groot voorstander van multidisciplinaire zorg en is het fijn langzaam maar zeker mijn netwerk binnen Arnhem en omstreken uit te breiden. Denk hierbij aan fysiotherapeuten, sportscholen, huisartsen en psychologen. Dit ondersteunt mijn evidence based behandelingen én jouw als cliënt.

Contractvrije diëtist beschermde titel

 

Contractvrij, wat houdt het in en wat betekent het voor de cliënt?

Contractvrije diëtisten hebben geen contracten met zorgverzekeraars. Als diëtist kun je besluiten wel of geen contracten met deze partijen af te sluiten. Beide keuzes hebben voor en nadelen, voor zowel de dieíëtist als de cliënt. Omdat ik tijdens mijn studie al benaderd werd door dansers en sporters en ik destijds wel zonder contract moest werken, merkte ik dat dit mij goed beviel. Vandaar de keuze om als afgestudeerde professional contractvrij te blijven werken.

Door contractvrij te werken neem ik bewust afstand van de toenemende invloed van zorgverzekeraars op mijn beroepsuitoefening. Dit resulteert in meer tijd en persoonlijke aandacht voor mijn cliënten. Ook heb ik hierdoor meer tijd voor bijscholingen/kennisvergroting en het verder uitbreiden van mijn netwerk, mijn praktijk, Dansdiëtetiek Nederland en voorlichtingsmateriaal voor Performance Nutrition KL. Ik zit niet vast aan de vele extra administrative handelingen die erg tijdrovend zijn. Het verschil voor mijn cliënten zit hem vooral in het afhandelen van de facturen. De factuur die mijn cliënt ontvangt betaal hij/zij zelf (in mijn praktijk per pin/contant of binnen 14 werkdagen na ontvangst per mail). Deze dient de cliënt vervolgens zelf in bij zijn/haar zorgverzekeraar. Afhankelijk van het pakket van de cliënt wordt een deel van het consult vergoed. Vaak is dit 70%. Bij een restitutiepolis (vrije keuze zorgaanbieders) wordt de niet gecontracteerde diëtisten 100% vergoed.

 

Goed om te weten:

Bij mij als contractvrije diëtist staat de overeenkomst tussen cliënt en behandelaar centraal en heeft de zorgverzekeraar, volgens algemene wettelijke vereisten, geen inmenging in de behandeling. Zo kan ik als diëtist zelfstandig samen met de cliënt het behandeltraject (diagnostiek, verwijzing, samenwerking en behandelkeuze) bepalen. Daarnaast is er inzicht in wat betaald wordt en waarom: transparantie in de kosten en behandeling. Als contractvrije diëtist kan ik mijn eigen locaties bepalen, wat erg prettig is aangezien ik voor mijn consulten en Dansdietetiek NL door heel NL reis voor lezingen, leerlijnen/onderwijs, behandelingen en workshops. Verder is privacy voor mij een heel erg belangrijk aspect. Deze waarborg ik en ik deel in geen enkel geval cliëntgegevens met de zorgverzekeraar. Dit is bij een diëtist met zorgcontracten wel het geval; alle gegevens worden gedeeld.

 

Naar de (contractvrije) diëtist? Een stappenplan!

De diëtist is vrij toegankelijk. Dit houdt in dat je zonder verwijzing van de huisarts een afspraak kunt maken. Wel kan het zijn dat tijdens de intake naar voren komt dat je bijvoorbeeld symptomen hebt van bijvoorbeeld gluten intollerantie. De diëtist kan dan vragen om alsnog eerst naar de huisarts te gaan om dit te onderzoeken en een verwijsbrief te regelen. Zo kunnen we een goede, veilige start maken. 

Standaard wordt er 3 uur vergoed vanuit de basisverzekering aan diëtetiek. Het eigen risico wordt in alle gevallen altijd eerst aangesproken (dit geldt voor alle bezoeken aan welke dietist dan ook). Aanvullend verzekerd? Dan worden er meer uren vergoed. Deze uren worden vergoed wanneer het eigen risico is opgemaakt en de vergoeding vanuit de basispolis is verbruikt.

Neem dus eerst contact op met je zorgverzekeraar en vraag goed na hoeveel je vergoed krijgt wanneer je besluit naar een contractvrije diëtist te gaan. (Vanaf juli 2018 kun je vermelden dat ik sta ingeschreven bij de NVD en KP.)

  1. Controleer bij je zorgverzekeraar: hoeveel krijg ik vergoed en hoe zit het met mijn eigen risico?  Hoeveel tijd/euro komt vanuit basis en hoeveel vanuit de aanvullende verzekering? Vervolgens maak je een overweging voor jezelf wat haalbaar is, wat je wensen zijn en het beste bij jou past.
  2. Je maakt een afspraak met de (contractrvrije) diëtist. Stel je gaat naar de contractvrije diëtist dan krijg je na afloop een factuur. Deze factuur betaal je eerst zelf (in mijn praktijk per pin/contant of binnen 14 werkdagen na ontvangst per mail). Vervolgens dien je deze zelf in bij jouw zorgverzekeraar. Afhankelijk van je pakket wordt een deel van het consult vergoed (vaak is dit 70%).
  3. De factuur die je ontvangt van de contractvrije diëtist betaal je eerst zelf. Daarna stuur je deze naar je zorgverzekeraar en krijg je al dan niet een deel vergoed; vaak ±70%.

 

PS…

De gecontracteerde diëtist lijkt misschien goedkoper omdat er meer vergoed wordt, maar houd er rekening mee dat altijd eerst het eigen risico wordt aangesproken (dit geldt voor alle diëtistische consulten bij welke diëtist dan ook). Ook worden er extra kosten voor administratietijd bij de gecontracteerde diëtist in rekenig gebracht. Dit zit inbegrepen in de prijs van een contractvrije diëtist. Deze wordt pas achteraf via de zorgverzekeraar gefactureert bovenop de gemaakte consulturen. De cliënt betaald dus uiteindelijk óók voor de indirecte tijd. Denk aan: vormgeven van een persoonlijk voedingsadvies (hier ben ik als snel een dag mee bezig, geen xcel bestandje dus, maar je krijgt een heus naslagwerk), uitwerken van overige vragen in factsheets (enkele uren werk), rapportages/verslagleggingen aan de zorgverzekeraar en online administratie. Bij deze genoemde diensten geeft een gecontracteerde diëtist geen inzicht in de gemaakte kosten. De rekening gaat direct naar de zorgverzekeraar en jij ontvang hem achteraf.

 

Vragen?

Mail me gerust!
De algemene voorwaarden van Performance Nutrition KL vind je hier.
Hoe ik met uw persoonsgegevens om ga leest u hier.
Mijn tarieven & diensten? Hier.

Dankjewel voor het lezen en doornemen van de informatie in dit blog!
Hopelijk heeft het je meer inzicht gegeven in hoe diëtisten en andere zorgverleners te werk kunnen gaan en maak jij ook een keuze voor de specialist die bij jou past!

Consulten dans voeding Karin Lambrechtse dansdietist dietistenpraktijk KL